تمکین و نشوز

الزام به تمکین از دعاوی مبتلا به در دادگاه ها میباشد. تمکین در روابط زوجین به اطاعت و ایفای وظایف همسری گفته میشود. زنی که از همسر خود تمکین نکند ناشزه نامیده شده و از حق نفقه محروم میگردد. دعوای الزام به تمکین معمولا از ناحیه مرد به طرفیت زن طرح میشود تا وی را ملزم به بازگشت به منزل و تمکین کند. چنانچه عدم تمکین زن ادامه پیدا کند حقوقی برای مرد ایجاد میشود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تمیکن در ادبیات حقوقی ما به دو نوع تقسیم میگردد:

1- تمکین عام: که همان زندگی زن در منزل مرد و داشتن حسن اخلاق و رفتار با وی میباشد

2- تمکین خاص: که برقرای رابطه زناشویی با همسر است.

در عرف جامعه و رویه قضایی کشور ما معمولا این مردان هستند که دعوای الزام به تمکین مطرح میکنند چرا که طبق قانون ریاست خانواده با مرد است و معمولا زنان بخاطر اختلافات فی مابین از تمکین از شوهر خودداری میکنند که این امر در نهایت منجر به طرح دعوا علیه زن در محاکم خانواده میگردد. اما به لحاظ حقوقی و عملی مانعی برای اقامه این دعوا از سوی زن به طرفیت مرد وجود ندارد که مصداق آن میتواند در الزام مرد به برقراری رابطه جنسی باشد.

وکیل الزام به تمکین 09153551044

شرایط تمکین:

وظیفه زن در تمکین از شوهر، مطلق نیست بلکه مشروط به وجود شرایطی است.

در عقد ازدواج دائم با توجه به ماده 1106 نفقه بر عهده مرد است.

برای اگاهی از تعریف نفقه و مصادیق آن میتوانید به مقاله مربوط مراجعه نمایید اما به طور خلاصه نفقه نیاز های متعارف و متناسب با وضعیت زن مانند مسکن و اثاثیه، لباس و خوراک و …. میباشد که میبایست برای زن مهیا باشد تا زن بتواند وظایف همسری خود را در مقابل مرد ایفا کند.

به عبارتی تامین نیازهای متعارف و ضروری زن پیش نیاز انجام وظیفه او در تمکین عام و خاص از همسرش میباشد که تا مهیا نباشد نمیتواند ان را انجام دهد.

پس با توجه به مطلب فوق مرد زمانی میتواند از همسرش انتظار تمکین داشته باشد که نیازهای وی را در حدود عرف و قانون تامین کرده باشد.

زن برای تمکین از شوهر جز تامین نفقه شرایط دیگری نیز نیاز دارد از جمله امنیت جانی و روانی. بعنوان مثال ممکن است مردی تمام نیازهای مادی یک زن را برآورده ساخته باشد اما مبتلا به بیماری مسری باشد که برای سلامت جسمی زن خطرناک باشد. در این صورت زن میتواند از تمکین مرد خودداری کند بدون اینکه به حقوق وی خللی وارد شود.

شرایط و مراحل دعوای الزام به تمکین:

چنانچه کلیه نیازهای زن تامین و هیچ کدام از معاذیر موجهه عدم تمکین زن وجود نداشته باشد، زن میبایست در تمکین عام و خاص مرد خود باشد. حال چنانچه با وجود تمام شرایط از این وظیفه خودداری کند و منزل را ترک کرده باشد، مرد میتواند علیه زن در دادگاه خانواده طرح دعوا کند.

برای این کار مرد باید به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه و دادخواست خود را با خواسته الزام زوجه به تمکین به ضمیمه مدارک لازم ثبت نماید.

مدارک لازم برای دادخواست الزام به تمکین:

مرد ابتدا باید مدارک زوجیت خود را به دادگاه ارائه دهد. به عبارتی تا زمانی که رابطه زوجیت مرد با زنی که علیه او دعوای تمکین طرح کرده ثابت نشود، نمیتوان انتظار صدور حکم الزام زن به تمکین را داشت.

با توجه به اینکه سند ازدواج معمولا در دست زن میباشد ممکن است مرد به ان دسترسی نداشته باشد.

بنابراین میتواند یا به دفتر ازدواج ثبت کننده ازدواج مراجعه و رونوشت سند ازدواج را دریافت کند یا تصویر صفحه مشخصات همسر از شناسنامه را ضمیمه دادخواست کند.

مدرک دیگری که میتوان به دادخواست ضمیمه کرد اظهارنامه به زوجه است.

گاهی برخی مردان قبل از طرح دعوا در دادگاه مراتب درخواست تمکین از زن را با اظهارنامه به وی اعلام میکنند. گاها این امر منجر به بازگشت زن به منزل و عدم نیاز به ثبت دادخواست میشود.

البته این مورد الزامی نیست و میتوان بدون ارسال اظهارنامه مستقما دادخواست الزام به تمکین را ثبت کرد.

صدور حکم الزام به تمکین:

پس از ثبت دادخواست و ارجاع آن به دادگاه ، جلسه رسیدگی تعیین و طرفین در تاریخ معین به دادگاه دعوت میشوند.

دادگاه پس از رسیدگی و بررسی موضوع و پرسش از زن در خصوص علل ترک زندگی و عدم تمکین، چنانچه دلایل زن را موجه تشخیص دهد دعوای مرد را رد میکند.

اما اگر دلایل و توجیهات زن مورد قبول دادگاه واقع نشود، او را محکوم به تمکین میکند.

از تاریخ صدور حکم به الزام به تمکین، چنانچه زن از حکم دادگاه سرپیچی کند و از همسرش تمکین نکند، ناشزه محسوب شده و حق دریافت نفقه خود را از دست میدهد.

همچنین چنانچه این وضعیت ادامه پیدا کند و زن از تمکین خودداری کند، مرد میتواند از دادگاه تقاضای تجویز ازدواج مجدد کند. به این معنی که وقتی زن از ایفای وظایف زناشویی خود استنکاف کند و الزام او به تمکین ممکن نباشد، مرد حق خواهد داشت با اجازه دادگاه همسر دیگری اختیار کند.

برای مشاوره و اطلاعات بیشتر با شماره 09153551044 تماس بگیرید

طلاق به علت بیماری اچ پی وی
مجازات زنا