مجازات زنا

زنا یکی از جرایمی است که در اکثر ادیان الهی تحریم و مجازات سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است.

مجازات سنگین زنا به این دلیل است که آثار بسیار مخربی در روح و روان انسانها و به تبع آن جامعه داشته و شیرازه بسیاری از زندگی ها را از هم میپاشد. امروزه خیانت های زناشویی یکی از علل مهم طلاق و از هم گسیختگی کانون خانواده هاست.

زنا در فقه جزایی اسلام از جمله جرایم حدی است. جرایم حدی جرایمی هستند که ارکان و شرایط تحقق و نیز طرق اثبات آن مشخص شده است.

در این نوشته به تعریف و ارکان زنا، انواع آن و مجازات زنا و طرق اثبات آن میپردازیم:

تعریف زنا

زنا به رابطه جنسی بین زن و مردی گفته میشود که علقه زوجیت بین شان نیست. علقه زوجیت همان رابطه ای است که پس از انعقاد عقد ازدواج بین زن و مرد ایجاد شده و سبب محرمیت آن دو میشود.

طبق تعریف مندرج در ماده 221 قانون مجازات اسلامی؛ (( زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین انها نبوده و از موارد وطی به شبهه نباشد.))

شرایط تحقق زنا:

برای تحقق جرم زنا، شرایط لازم است:

اولین شرط برای تحقق این جرم، عدم وجود علقه زوجیت است. به عبارت دیگر، زن و مردی که با هم رابطه جنسی برقرار میکنند نباید زن و شوهر باشند. انعقاد عقد نکاح موجب میشود عمل جنسی مشمول تعریف زنا نباشد.

شرط دوم، دخول اندام تناسلی مرد در اندام تناسلی زن به میزان مقرر در قانون است.

طبق تبصره 1 ماده 221 قانون مجازات اسلامی، زنا با وارد شدن اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قبل  یا دبر زن محقق میشود. بنابراین اولا لازم نیست آلت مرد کاملا وارد اندام تناسلی زن شود ثانیا رابطه مقعدی نیز مشمول تعریف زنا بوده و موجب مجازات است.

شرط سوم عدم وجود شبهه است. شبهه به معنای وجود شک و تردید است. وطی به شبهه به این معنی است که مرد یا زن به تصور اینکه شخصی همسر اوست با وی جماع کند اما بعدا مشخص شود که چنین نبوده است.

در حقیقت دراین فرض زنا محقق میشود اما فرد قابل مجازات نیست. چرا که به اصطلاح اصولی فرد دچار شبهه موضوعی بوده و عالما و عامدا مرتکب چنین عملی نشده است.

آیا رابطه جنسی با جسد (میت) زنا است؟

پاسخ سوال مثبت است. چنانچه فردی با جسد شخصی که در زمان حیات با او رابطه زوجیت نداشته رابطه جنسی برقرار کند این عمل نیز زنا محسوب میگردد.

چنانچه فردی با جسد همسر خود رابطه جنسی برقرار کند این عمل زنا نیست اما مستوجب مجازات شلاق است.

انواع زنا و مجازات آن:

زنا با توجه به مرتکبین ان و نیز نوع ارتکاب ان به انواع مختلف تقسیم شده و تبعا مجازاتهای ان نیز متفاوت است. ابتدا به انواع زنا و سپس به مجازات هر کدام میپردازیم:

تقسیم بندی از حیث وضعیت مرتکبین:

از لحاظ وضعیت مرتکبین میتوان زنا را به زنای محصنه و زنای غیر محصنه تقسیم کرد:

1- زنای محصنه:

حصن در لغت عربی به معنای حصار و پناهگاه امده است. زنای محصنه به زنایی گفته میشود که حداقل یکی از طرفین دارای همسر باشد. یعنی چنانچه در زنا، مرد دارای زن باشد یا زن دارای شوهر باشد. زنا از نوع محصنه خواهد بود. مرد متاهل را محصن و زن متاهل را محصنه گویند.

باید دانست که صرف متاهل بودن مرتکب موجب محصنه بودن زنا نیست بلکه شرایط دیگری نیز باید وجود داشته باشد تا مرد محصن یا زن محصنه محسوب شود.

مجازات زنای محصنه سنگسار است که معمولا بجای سنگسار، مجازات اعدام اجرا میشود.

2- زنای غیر محصنه:

زنایی که در آن مرتکب شرایط احصان را نداشته باشد، زنای غیر محصنه نامیده میشود.

مجازان این نوع از زنا چنانچه به عنف (زور) نباشد 100 ضربه شلاق حدی است.

از لحاظ نوع ارتکاب زنا نیز میتوان آن را به دو دسته زنای به عنف و زنای غیر عنف تقسیم کرد:

1- زنای به عنف: زنایی است که بزه دیده رضایت به عمل جنسی ندارد. این عدم رضایت ممکن است ناشی از زور و اجبار فرد متجاوز باشد، یا بر اثر بیهوشی یا مستی بزه دیده یا اکراه و اغفال و ….

مجازات این نوع از زنا اعدام است

2- زنای غیر عنف: زنایی که در ان شرایط بند فوق وجود نداشته باشد.

مجازات این نوع زنا، 100 ضربه شلاق است.

شرایط اثبات جرم زنا:

زنا همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد از جمله جرایم حدی است.  شرایط اثبات جرایم حدی در فقه و به تبع آن در قانون قید شده است.

زنا از 3 طریق قابل اثبات است: 1- اقرار 2- شهادت شهود 3- علم قاضی

اقرار: اقرار باید 4 مرتبه و نزد قاضی باشد

شهادت: حد نصاب شهود برای اثبات زنا با توجه به نوع مجازات آن متفاوت است:

چنانچه زنا موجب اعدام یا سنگسار باشد، شهادت 4 مرد یا 3 مرد و 2 زن لازم است

اما مجازات قانونی آن ، شلاق یا تبعید باشد با شهادت 4 مرد یا 3 مرد و 2 زن یا 2 مرد و 4 زن قابل اثبات است.

علم قاضی: علم قاضی بر تمام ادله قانونی برتری دارد و ممکن است قاضی از هر طریقی به علم برسد. البته علم قاضی نیز مشروط به شرایطی است که در جای خود به آن پرداخته خواهد شد.

چنانچه در این زمینه نیاز به وکیل یا مشاوره دارید با شماره موجود در سایت تماس بگیرید.

طلاق به علت بیماری اچ پی وی
مجازات زنا
گرفتن سند برای ملک قولنامه ای