طلاق توافقی چیست؟ شرایط و مراحل آن چگونه است؟
در این نوشته به این مطلب که طلاق توافقی چیست؟ شرایط و مراحل انجام آن چگونه است پرداخته و مختصرا توضیحاتی ارائه خواهد شد:
طلاق به معنی پایان شرعی و قانونی ازدواج و جدا شدن زن و مرد از یکدیگر است و در پی آن حقوق و تکالیف متقابلی که بین زوجین در هنگام تداوم رابطه زوجیت وجود داشته از میان میرود.
نهاد خانواده محیطی است که در بستر آن تربیت انسانها آغاز و شاکله اصلی شخصیت فرزندان که آینده سازان هر کشوری هستند، در آن شکل میگیرد. به همین دلیل در تمامی ادیان و ملل این نهاد، نهادی است بسیار مقدس. در دین مبین اسلام نیز این نهاد از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بدین سبب در آموزه های دینی ، از طلاق که عملی است حلال، بعنوان منفور ترین و مبغوض ترین اعمال مباح نزد خداوند یاد شده است.
در فقه اسلام و به تبع آن در قوانین جاری کشور ما، طلاق حقی است که صرفا برای مرد شناخته شده و زن حق طلاق ندارد. اما این به آن معنا نیست که زن تحت هیچ شرایطی حق گسستن رابطه زوجیت را ندارد. بلکه تحت شرایطی این حق از طرق دیگر و تحت عناوین دیگر برای زن به رسمیت شناخته شده که در مباحثی جداگانه به آن پرداخته میشود.
به همین دلیل طلاق جزو ایقاعات است که از طرف مرد اعمال میشود.
طبق قانون، طلاق بر 2 نوع است : طلاق بائن و طلاق رجعی
طلاق بائن طلاقی است که در آن در مدت عده برای مرد، امکان رجوع به زن نیست در حالی که در طلاق رجعی، برای مرد در مدت عده حق رجوع وجود دارد.
طلاق بائن نیز مطابق ماده 1145 اقسامی دارد که دو نوع از آنها عبارت است از طلاق خلع و طلاق مبارات.
طبق تعریف قانون، طلاق خلع طلاقی است که زن به واسطه کراهت از مرد مالی را به مرد میدهد تا مرد وی را طلاق دهد.
طلاق مبارات نیز طلاقی است که این کراهت دو طرفه است و زن مالی به مرد میدهد تا وی را طلاق دهد.
البته میزان این مال توافقی است و زن چنانچه مهریه خود را نستانده باشد میتواند از محل مهریه خود این مال را تامین کند که در اغلب موارد نیز چنین است.
نفقه و میزان آن
اما طلاق توافقی چیست؟
با توجه به مطالب فوق و مقررات قانونی، و در ارتباط با موضوع بحث حاضر، ماهیتا طلاقی تحت عنوان طلاق توافقی وجود ندارد و آنچه واقع میشود در حقیقت همان طلاق خلع یا مبارات است.
هرچند عنوان طلاق توافقی در مواد قانون حمایت خانواده ذکر شده و در عرف قضایی نوعی از طلاق محسوب میگردد؛ اما ماهیتا نوع این طلاق همان است فوقا ذکر شد.
با اغماض از مطالب فوق و در نظر داشتن عرف و رویه قضایی، طلاق توافقی همانطور که از نامش پیداست نوعی از طلاق است که در آن زوجین هر دو بر جدایی و پایان زندگی مشترک توافق داشته و قصد دارند از هم جدا شوند.
با توجه به اینکه رابطه زوجیت ایجاد شده بین زن و شوهر، حقوق و تکالیفی را برای طرفین آن ایجاد کرده و با طلاق قرار است این تکالیف گسسته شود، ابتدا به ساکن میبایست زوجین در خصوص برخی از مسائل زندگی مشترک تصمیم گیری و به توافق برسند تا در دادگاه توافقات خود را اعلام نمایند.
از جمله مهم ترین مواردی که در توافقات پیش از طلاق توافقی میبایست بین زوجین تعیین تکلیف شود، عبارت اند از :
مهریه
نفقه
اجرت المثل
جهیزیه
حضانت و نگهداری اطفال
ملاقات طفل
نفقه فرزند مشترک
مراحل طلاق توافقی
پس از توافق زوجین مبنی بر اینکه ادامه زندگی ممکن نیست؛ برای تعیین تکلیف مواردی که در بالا به آن اشاره شد هر یک از زوجین میتوانند به دفتر وکیل مراجعه کنند و توافقات خود را به صورت قانونی مکتوب نمایند.
پس از این مرحله بهترین روش که شایع ترین روش نیز میباشد، آن است که مرد با لحاظ توافقات صورت گرفته وکالتی به زن جهت مراجعه به دادگاه و گرفتن طلاق اعطا میکند که زن نیز میتواند با مدارک لازم با اعطای وکالت به وکیل روند طلاق را پیگیری نماید.
البته طبق قانون حمایت از خانواده زوجین باید قبل از طلاق به مراکز مشاوره ای که از به این منظور تاسیس شده اند مراجعه و گواهی ان مرکز را ضمیمه مدارک خود برای دادخواست طلاق نمایند.
مراحل طلاق توافقی
مدارک لازم برای طلاق توافقی چیست؟
عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه و کارت ملی زوجین است. اگر کارت ملی را در دسترس نداشته باشید ولی شماره ملی را بدانید برای دادخواست طلاق توافقی کفایت می کند. در صورت در دسترس نبودن عقدنامه می بایستی به دفترخانه ای که ازدواج کرده اید مراجعه کرده و رونوشت اخذ نمایید.
برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.